środa, 26 września 2018

dynia piżmowa

dynia fasola kukurydza
Uwielbiam jesień, to czas zbiorów, podsumowań i planów na przyszły rok.
Dziś zebrałam dynie piżmowe z łac. Cucurbita rosnące w słynnym trio z kukurydzą i fasolą.
Dynia piżmowa należy do rodziny dyniowaty, co ją wyróżnia i dlaczego zdecydowałam się na tą odmianę?
Dynia piżmowa wyróżnia się spośród dyniowatych charakterystycznym podłużnym gruszkowatym kształtem, dość cienką skórką i wspaniałym smakiem. Jest też bogatym źródłem potasu, witaminy B6 i przeciwutleniaczy.Dynia ta jest rzadko uprawiana w Polsce, pokochali ją Azjaci i Amerykanie, ma mało pestek i jest niewielkich rozmiarów- w sam raz na jeden obiad czy inny posiłek.

I co zrobić z taką obfitościom?
najczęściej dynię piekę razem z kaczką i buraczkami. Fajnie i smacznie tylko okazjonalnie.

dziś taki mam plan
dynia - smarowidło na chleb
składniki:
400 g dyni pieczonej, pół pęczka pietruszki, papryka w proszku, sól, pieprz, oliwa i kilka orzechów włoskich, do takiej pasty śmiało można dodać suszone pomidory, gotowaną soczewice, cieciorkę czy groch.
a Wy co robicie z dyni i która jest Waszą ulubioną?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz